Αρχική Συνεντεύξεις ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ Συνέντευξη

Επισκέπτες

1024938
ΣήμεραΣήμερα29
ΜήναςΜήνας1229
ΣύνολοΣύνολο1024938

Τελευταία Ενημέρωση
Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2018 14:02

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ Συνέντευξη PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 19 Οκτώβριος 2014 16:59

 

 

 
Συνέντευξη στην εφημερίδα της Λαρισης
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
30 Σεπτεμβρίου 2014 (σελίς 11η)
   ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ
 
   Στα ... άδυτα της «Χρυσής Τομής»
 
των Αρχαίων
 
 
 
   Μας εξηγεί τα μυστικά του μαγικού αριθμού Φ
 
       Του Δημήτρη Βάλλα
   Ο καθηγητής Κοσμάς Μαρκάτος μαθηματικός για χρόνια καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας είναι ο άνθρωπος που για πρώτη φορά καθιέρωσε τη λεξαριθμική θεωρία και που για 40 χρόνια παραμένει ακούραστος ερευνητής, ενώ από τη Λάρισα κατά καιρούς «ταράσσει»με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τα επιστημονικά δρώμενα!
   Συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, ο καθηγητής των μαθηματικών επιμένει να χρησιμοποιεί την δική του αρχαϊζουσα καθαρεύουσα μη ακούγοντας κανένα από όσους του πρότεινα από καιρούς να κάνει το ύφος του στα συγγράμματά του πιο εκλαἱκευμένο.
   Η νέα του εργασία πού πρόσφατα την εξέδωσε σε βιβλίο είναι ακόμα μια πρωτοτυπία, καθώς αυτή τη φορά μας μιλά για τη «Χρυσή Τομή» στο Σύμπαν και για την παγκόσμια σταθερά που αποτελεί μί α θεία αναλαογία στη Γη.
   Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ «Φ»
   Περιήγηση λοιπόν στον μαγικό αριθμό «Φ» και στο μυστήριο που για χρόνια περιβάλλει τη χρυσή τομή και σε μια «μίνι»συνένετευξη «έστω και στην...αρχαϊζουσα», ο κ. Μαρκάτος μας εξηγεί τι τελικά είναι η «Χρυσή Τομή῾
   Ο όρος αναφέρεται σε μίαν τομήν, σε μίαν διαίρεση μιας ωρισμένης ευθείας α σε δύο άνισα τμήματα χ και α-χ έτσι, ώστε ο λόγος του μεγαλυτέρου τμήματος χ προς το μικρότερο α-χ να ισούται με τον λόγο όλης της ευθείας α δια του μεγαλυτέρου τμήματος χ: χ/(α-χ) = α/χ. Η λύση αυτής της αναλογία καταλήγει στον προσδιορισμόν ενός αρρήτου αριθμού (όχι ακεραίου) μοναδικής σημασίας και μοναδικών ιδιοτήτων, του αριθμού 1,618.... Η αναλογία ονομάζεται τελεία αναλογία, ο δε αριθμός χρυσός αριθμός.
   Πώς χρησιμοποιούμε λοιπόν τη χρυσή τομή στην καθημερινότητα;
   «Φράσεις, όπως «το πρόβλημα λύεται μόνον με τη χρυσή τομή», «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή»κοκ., αναφέρονται γενικώς στη λύση ενός προβλήματος αντιτιθεμένων συμφερόντων μεταξύ δύο μερών (δύο ατόμων, δύο ομάδων, δύ εταιρειών, δύο κρατών, δύο συνασπισμών, δύο ομοσπονδιών). Τα δύο μέρη λειτουργούν ως δύο αντιτιθέμενες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις, αναφορικά με το τελικόν αποτέλεσμα (την λύση του προβλήματος). Διαισθητικώς ας ονομάσουμ α το μήκος της ευθείας που αντιστοιχεί στο άθροισμα των συμφερόντων των δύο μερώ, χ το μεγαλύτερον αθροιστικόν συμφέρον του πρώτου μέρους και α-χ το μικρότερον αθροιστικόν συμφέρον του δευτέρου μέρους. Αυτά τα δύο άνισα μέρη μπορεί να έχουν οποιονδήποτε λόγον (πηλίκον) χ/(α-χ), διαιρούμενα. Εξ αυτών των λόγων, εκείνος που ισούται με τον λόγον α/χ (του όλου προς το μεγαλύτερον αποτελεί τη λύση του προβλήματος.
   Στο εξώφυλλο του βιβλίου δεσπόζει η εικόνα του Παρθενώνα και γίνεται λόγος για θεία αναλογία. Υπονοείτε κάτι...;
... Ακριβώς. Ο Παρθενών είναι το αισθητικώτερον, τεχνικώτερον, επιστημονικώτερον και τεχνολογικώτερον κατασκεύασμα επί της γης, και αντιπροσωπεύει την τομήν τής τέχνης και της επιστήμης. Έχει κτισθεί επί του Προπαρθενώνος , ο οποίος μπορεί να ταυτισθεί με το ακριβώς Εκατόμπεδον – συνδεόμενος μαζί του με τέτοιον αρμονικόν τρόπον, ως εάν οι δύο ναοί να ανήκουν στο ίδιον αρμονικόν σύνολον. Αυτό συμβαίνει, διότι τόσον τα σύνολα (διαστάσεις) όσον και τα μέρη τους (κίονες, βάσεις κιόνων, κλπ.) συνδέονται με την τετραγωνικήν ρίζαν του πέντε (ή το αντίστροφόν της, 1/Ö5 = 0,444, τον οποίον εσφαλμένως οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι του Παρθενώνος χαρακτηρίζουν ως «χρυσήν τομήν», ενώ αποτελεί το βασικόν στοιχείον της:Φ = (1+Ö5)/2 =1,618...).
   Η πρόσοψή του, συμπληρούμενη, φέρει τον αριθμόν Φ στις διαστάσεις του (πλάτος/ύψος = Φ).
   Κάθε παγκοσμίως διενεργουμένη έρευνα, σχετικά με τον αριθμόν Φ, αντιπροσωπεύοντος το θεμελιώδες και ανεπανάληπτον στοιχείον της αισθητικής (του άλλους, της ομορφιάς) εκκινεί από τον Παρθενώνα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 11:37
 
ΚΟΣΜΑΣ ΜΙΛΤ. ΜΑΡΚΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ (ΤΕΙ)
Παλαιολόγου 9 - 412 23 Λάρισα
Τηλ: 6974 31 91 31
Η.Δ: kmmarkatos@gmail.com
Ιστοσελίς: www.hellenes-markatos.gr